Laboratorium
Kiwa COBICO Sp. z o.o. posiada Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego Nr AB 086.
W Laboratorium badane są opakowania i materiały opakowaniowe metalowe,
szklane oraz z tworzyw sztucznych, tj:
- puszki konserwowe
- puszki na napoje
- wieczka łatwootwieralne
- platynki
- pojemniki aerozolowe
- blachy do opakowań i zamknięć metalowych
- opakowania z tworzyw sztucznych
- opakowania szklane
- itp.
Obecnie około 98% wszystkich rodzajów produktów oferowanych na rynku wymaga opakowania. W przypadku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a więc również opakowań i materiałów opakowaniowych obowiązuje zasada odpowiedzialności producenta za przestrzeganie istniejących przepisów w tym zakresie. Oznacza to, że producenci opakowań, a także producenci żywności, muszą dysponować wynikami badań niezbędnymi do wykazania zgodności materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością z obowiązującymi regulacjami prawnymi. Wymagania takie determinują między innymi Rozporządzenia UE, Rozporządzenia krajowe, Dyrektywy oraz normy międzynarodowe i standardy.
Wykonujemy badania na zgodność z powyższymi wymaganiami/specyfikacjami w zakresie:
Znaczący wpływ na trwałość produktu, jak i bezpieczeństwo jego stosowania ma czystość mikrobiologiczna samego produktu, jak i opakowania mającego z nim bezpośredni kontakt.
Zanieczyszczenie mikrobiologiczne produktu (a w konsekwencji zepsucie żywności) może mieć miejsce na etapie produkcji, transportu i przechowywania, a jego źródłem może być powietrze, linia technologiczna, człowiek, opakowanie, czy sam surowiec produkcyjny. Dlatego badania czystości mikrobiologicznej powinny być elementem zapewniania jakości, zarówno przez producentów opakowań podczas procesu produkcji, przechowywania i transportu opakowań, jak i w zakładach produkujących i pakujących żywność.
Laboratorium wykonuje badania czystości mikrobiologicznej:
- powietrza w halach produkcyjnych i magazynowych metodą zderzeniową
- opakowań i materiałów opakowaniowych mających bezpośredni kontakt z żywnością
- opakowań pośrednich (służących ochronie samych opakowań bezpośrednich)
Badania wykonujemy w kierunku oznaczenia:
- ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych
- drożdży i pleśni
- bakterii z grupy coli i Escherichia coli.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami (Art. 3 Rozp.1935/2004) materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością nie mogą być źródłem substancji niebezpiecznych i zanieczyszczeń przekazywanych do produktu spożywczego, a co za tym idzie nie powinny powodować zmian wyglądu, smaku czy zapachu opakowanej żywności w trakcie jej przechowywania.
Wysoka jakość sensoryczna żywności ma ogromny wpływ na stopień akceptowalności produktu przez klienta. Badania metodami sensorycznymi pozwalają szybko ocenić jakość opakowania/żywności używając jednego lub kilku zmysłów. Opinię podczas takich badań wyrażają osoby ze sprawdzoną i potwierdzoną wrażliwością sensoryczną.
W Laboratorium metodami sensorycznymi oceniamy potencjalną możliwość przenoszenia obcych smaków i zapachów z opakowania do żywności
badamy pozostałość rozpuszczalników w powłoce lakierowej puszek metodą wykrywania zapachu
Wyniki takich badań wykorzystywane są w kontroli jakości, podczas testowania nowych produktów,
jak i modernizacji już funkcjonujących (ustalania jakie elementy czy procesy mają wpływ
na produkt). Ponadto są pomocne podczas kwalifikacji dostawców, dzięki możliwości różnicowania produktów na podstawie ich jakości sensorycznej.
Laboratorium wykonuje badania chemiczne, fizykochemiczne i mechaniczne dla opakowań, tj.
- szczelność powłoki lakierowej metodą elektrochemiczną
- adhezję i odporność powłok lakierowych na bielenie
- obecność środków smarnych w puszkach na napoje
- grubość i twardość (w skali Rockwella) blachy
- oznaczenie wymiarów puszek i wieczek (np. wysokość, parametry podwójnej zakładki, wolna przestrzeń)
- pomiary pH i przewodnictwa
- pomiar zawartości dwutlenku węgla (CO2)
- pomiary zawartości dwutlenku węgla (CO2) i tlenu (O2) w tym samym opakowaniu
- analizę gazów dla opakowań pakowanych w MAP
- odporność litografii na kontakt z potem i śliną przy użyciu symulantów
Pakowanie produktów spożywczych (mięsa, produktów mleczne, ryby i owoce morza, pieczywo, owoce i warzywa) w atmosferze modyfikowanej lub kontrolowanej znacząco wpływa na przedłużenie okresu ich trwałości i przydatności do spożycia. Zatem zastosowanie odpowiedniej mieszaniny gazowej dobranej w zależności od rodzaju pakowanego produktu jest bardzo istotne.
Laboratorium wykonuje badania analiza składu gazów dla opakowań pakowanych w MAP lub CAP – zawartość O2, CO2, N2
Zawartość N2 wyliczana jest na podstawie ilości O2 i CO2.
Testy przechowalnicze (magazynowe i przyśpieszone - termostatowe)
Dobór materiałów na opakowania przeznaczone dla określonych przetworów spożywczych (woda, piwo, napoje typu soft drink, energy drink itp. oraz dla konserw mięsnych, warzywnych itp.) w celu zachowania ich własności w całym okresie przechowywania.
Testy magazynowe - rzeczywisty czas przechowywania, zgodny z terminem ważności produktu
Testy termostatowe - przyspieszona symulacja warunków rzeczywistych (test szybki)
PUSZKI NAPOJOWE aluminiowe i stalowe
- Pomiar zawartości CO2 i O2 wykonany w tym samym opakowaniu
- Sprawdzenie szczelności wewnętrznej powłoki lakierowej
- Migracja aluminium / Migracja żelaza
- Analiza napoju (pH, kwasowość, przewodnictwo, chlorki, siarczany)
PUSZKI KONSERWOWE/ POJEMNIKI AREOZOLOWE aluminiowe i stalowe lakierowane
- Sprawdzenie szczelności wewnętrznej/zewnętrznej powłoki lakierowej
- Migracja aluminium / żelaza
PUSZKI KONSERWOWE / POJEMNIKI AREOZOLOWE stalowe nielakierowane
- Wizualne sprawdzenie ciągłości powłoki cynowej
- Migracja cyny, żelaza
OPAKOWANIA PET (butelki, puszki) / BUTELKI SZKLANE Z ZAMKNIĘCIEM KORONOWYM (kapslem)
- Wymiana gazowa podczas przechowywania:
- Ubytek dwutlenku węgla CO2, wzrost tlenu O2 - pomiar wykonany w tym samym opakowaniu
Podstawowym wymaganiem stawianym opakowaniom i materiałom opakowaniowym przeznaczonym do kontaktu z żywnością jest ich bezpieczeństwo dla konsumenta.
Zgodnie z Art.3 Rozporządzenia (WE) 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością:
"Materiały i wyroby(...)produkowane są zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną, tak aby w normalnych lub możliwych do przewidzenia warunkach użytkowania nie dochodziło do migracji ich składników do żywności w ilościach, które mogłyby:
a) stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka; lub
b) powodować niemożliwe do przyjęcia zmiany w składzie żywności; lub
c) powodować pogorszenie jej cech organoleptycznych."
Badanie migracji globalnej - polega na określeniu łącznej masy wszystkich substancji nielotnych uwolnionych z opakowania, w określonych warunkach badania, do płynu modelowego imitującego daną żywność. W badaniu migracji globalnej z materiałów powlekających stosowanych na podłoża nieodporne na działanie kwasu (lakiery na podłożach metalowych, platynki) w celu usunięcia przeszkadzających produktów korozji powstałych w badaniu z 3% kwasem octowym stosujemy dodatkowo ekstrakcję chloroformem.
Badanie migracji specyficznej - polega na określeniu ilości danej substancji, która uwolniła się z materiału lub wyrobu, w określonych warunkach badania, do żywności lub płynu modelowego imitującego daną żywność.
Ocena sensoryczna - polega na ocenie jakości za pomocą zmysłów (przekazywanie obcego smaku i zapachu). Bliższe informację w zakładce „Badania sensoryczne”.
Badania metalograficzne
- Ocena kształtu i wymiarów pozostałości nacięcia na stalowych i aluminiowych wieczkach łatwootwieralnych
- Pomiary grubości lakieru
Ponadto, w ramach prowadzonych prac Laboratorium dokonuje doboru materiałów do określonych grup opakowań, doboru opakowań do określonych przetworów spożywczych w celu zachowania ich własności w całym okresie przechowywania, wdrażania nowych opakowań i technologii ich produkcji, prowadzenia nadzoru nad procesem produkcji. A ponadto, badania metalograficzne w zakresie oceny kształtu i wymiarów nacięć stalowych i aluminiowych wieczek łatwootwieralnych, jak również pomiary grubości lakieru.